Špeciality českej kuchyne: Valašský frgál

Kto neochutnal typický valašský frgál, nevie, čo je to skutočne dobrý koláč. Obrovské okrúhle koláče z kysnutého cesta s bohatou sladkou náplňou a posýpkou navrchu sú pýchou Valašska. Poctivá náplň je často takmer dvakrát tak vysoká ako podkladové cesto.

Valašským frgálom sa v ich domovskom kraji hovorí tiež pecáky, valašská pizza alebo jednoducho len koláče. Prvé zmienky o frgáloch nájdeme už v tri stáročia starých písomnostiach. Valasi dokázali ich pečenie doviesť v priebehu času do dokonalosti.

Kedysi sa označením frgál nazýval nepodarený koláč. Pôvodne sa piekli frgále tiež s náplňou z kyslej kapusty alebo repy, ale s takým sa dnes už nestretnete. Teraz sú náplne výhradne sladké a posypané posýpkou.

Medzi najobľúbenejšie patria frgály s hruškami, tvarohom, lekvárom alebo makom. Piekli sa pôvodne predovšetkým pri príležitosti rôznych slávností a na svadobné hostiny. V bohatých rodinách si ich však mohli dovoliť aj ako nedeľné spestrenie jedálnička.

Frgály sú unikátnymi pekárskymi výrobkami, ktoré boli na sklonku roku 2013 zaradené medzi produkty s chráneným zemepisným označením. Ak si teda kúpite pravý valašský frgál, môžete si byť istí, že bol vyrobený podľa tradičnej receptúry a z tých najlepších ingrediencií.

Valašský frgál. Foto: Moravian-Silesian Tourism

Kúzlo úžasnej chuti týchto koláčov je zdanlivo jednoduché a Valasi sa oň s vami radi podelia. Základom sú poctivé suroviny a dokonale vyvaľkané cesto. Zároveň platí, že sladkej náplne a posýpky musí byť na frgál vždy viac než cesta – koláč potom nie je suchý.

Podstatou skvelého frgálu je okrem toho trojité kysnutie. Prvýkrát sa cesto necháva kysnúť po vypracovaní. Druhýkrát potom, keď sa rozdelí na jednotlivé bochníky. Než sa dajú koláče piecť do rúry, kysnú nakrátko tretíkrát. Vďaka tomu je výsledný frgál nádherne vláčny.

Foto: shutterstock

Nezačali sa vám zbiehať slinky? Vynikajúce tradičné frgály môžete ochutnať napríklad aj v Restaurace & Café Lanterna vo Veľkých Karloviciach. Práve vo Veľkých Karloviciach sa každoročne počas jesenného Karlovského gastrofestivalu koná jediná súťaž o najlepší frgál na Valašsku.

Podľa nášho receptu si teraz môžete vyskúšať upiecť ten svoj.

Frgál

Ingrediencie:
600 g hladkej múky
400 g hrubej múky
240 g tuku (maslo, masť)
240 g cukru
60 g droždia
4 žĺtky
štipka soli
1 dl mlieka podľa potreby

Náplne podľa druhu:
hruškový lekvár
slivkový lekvár
mak
tvaroh
čučoriedky
lieskové oriešky

Postup:
Pripraviť kvások, vypracovať vláčne cesto, nechať kysnúť, rozváľať kruhové koláče (pomerne tenké), nechať oddýchnuť, potrieť náplňou, posypať posýpkou (maslo, cukor, múka), dobre vykysnuté piecť vo vyhriatej rúre. Po upečení po krajoch potrieť zmesou (cukor, rum a smotana alebo rozpustené maslo).

Viac tradičných českých receptov nájdete na www.czechspecials.cz