Špeciality českej kuchyne: Šumavská kulajda so strateným vajíčkom

Kulajda sa v rôznych obmenách varí od Šumavy po Krkonoše, na strednej Morave a v Jeseníkoch. Tam sa veľakrát zemiaky varia zvlášť a polievkou sa zalejú až na tanieri.

Nielen v každom kraji, ale aj v každej rodine sa pripravuje trochu inak, niekto má radšej viac smotanovú, až na sladko, iný zase výrazne kyslú.

Veľkou prednosťou tejto polievky je, že výborne chutí nielen v lete z čerstvých húb, ale aj počas celého roku zo sušených.

Šumava – to sú predovšetkým voňavé lesy a lúky, údolia stratené na konci sveta, bezodné rašeliniská, ľadovcové jazerá a obzory plné hôr a kopcov.

Nie je preto div, že základom výdatnej a chutnej šumavskej kulajdy sú práve huby.

Kulajda

Kulajda so strateným vajíčkom. FOTO: archív Czech Specials agentury CzechTourism.

Dĺžka prípravy: 15 minút
Dĺžka varenia: 30 minút
Počet porcií: pre 4 osoby

Ingrediencie:
hrsť sušených alebo čerstvých húb
50 g masla
2 lyžice hladkej múky
800 ml vody
250 g zemiakov
soľ, biele korenie
200 ml kyslej smotany alebo smotany na šľahanie
ocot podľa chuti
50 g masla na zjemnenie
1 vetvička čerstvého kôpru alebo 2 lyžice sterilizovaného
4 vajcia
ocot

Postup:
1. Sušené huby vopred namočíme, minimálne na hodinu, najlepšie cez noc.
2. Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú za stáleho miešania zalejeme vodou.
3. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a spolu s hubami (vrátane vody, v ktorej sa namáčali) pridáme do polievky. Osolíme, okoreníme, a varíme, až huby aj zemiaky zmäknú, asi 15-20 minút.
4. Kým sa polievka varí, pripravíme stratené vajcia. V ľahko osolenej a okyslenej, mierne vriacej vode urobíme vír a do neho vložíme v naberačke rozklepnuté vajce a povaríme 4-5 minút, vajce vyberieme a až potom zavaríme ďalšie. Pri podávaní vkladáme do každej porcie polievky jedno vajce.
5. Do takmer hotovej polievky pridáme smotanu (pri použití zakysanky už nie je potreba toľko kysliť), podľa chuti dochutíme octom, zjemníme maslom a pridáme posekaný kôpor.

Viac tradičných českých receptov nájdete na www.czechspecials.cz

Hlavná fotografia: archív Czech Specials agentury CzechTourism
Šumava. FOTO: Pavel Ouředník, CzechTourism