Recept: Urobte si domácu zmrzlinu

Nemusíte použiť zmrzlinovač, stačí len niekoľko trikov. Základom je miešanie. Každé dve hodiny, až kým zmes nestuhne.

Miešať, miešať, miešať

Zmrzlinovú zmes vložte do antikorovej nádoby, ktorú predtým vložíte do mrazničky. Vďaka tomu sa lepšie schladí a ihneď začnete proces zmrazovania. Prelejte do nej hotovú zmes, zakryte ju fóliou a vložte do mrazničky. Potom prichádza najdôležitejšia časť v podobe miešania. Približne raz za dve hodiny pomaly a jemne zamiešajte vašu domácu zmrzlinu, až pokiaľ vám nestuhne. Vďaka tomu zabránite vzniku drobných ľadových kúskov, ktoré nepríjemne dráždia jazyk a vaša sladká pochúťka kvôli nim stráca lahodnosť. Zmrzlina je po pravidelnom miešaní jemnejšia, má výbornú konzistenciu a dokonca aj krajšiu farbu.

Semifreddo

Názov tejto talianskej zmrzlinovej lahôdky znamená „polozamrznutý“, čo presne charakterizuje správny spôsob prípravy. Semifreddo sa nemôže prelievať ako krém, ale zase nemôže byť ani zamrznuté ako klasická zmrzlina. V mrazničke mu postačia necelé 3 hodinky. Vajcia rozdeľte na žĺtky a bielka. Z bielkov urobte hustý sneh, žĺtky vyšľahajte s cukrom do hustej peny. Ako poslednú vymiešajte šľahačku, ktorú pomaly vmiešajte do žĺtkovej zmesi a potom do semifredda pridajte aj bielkový sneh. V poslednej fáze zamiešajte do zmrzliny zvolenú príchuť. Ochutiť ju môžete napríklad nalámanými kúskami čokolády, opraženými orieškami, kúskami ovocia, likérom alebo lentilkami.

Citrusový šerbet

Príprava šerbetu je takmer rovnaká ako v prípade sorbetu. Jediný rozdiel je v tom, že tentoraz pridáte aj nejakú mliečnu zložku. Pri talianskej verzii to býva mascarpone.

Pomer surovín je veľmi jednoduchý, pretože potrebujete rovnaké množstvo cukru, vody a šťavy z nejakého citrusového ovocia.

Najprv si pripravte sladký sirup z vody a cukru, ktorý budete postupne redukovať. Po vychladení pridajte šťavu z citrónov, limetiek, pomarančov alebo grepov. Ak máte radšej iné ovocie, môžete si ho odšťaviť a potom vliať do základu šerbetu. Po zmiešaní oboch tekutín nezabudnite ešte na štedrú kopcovitú lyžicu mascarpone a šup s ním do mrazničky.

Ovocný mrazený jogurt

Najjednoduchšiu ovocnú zmrzlinu pripravíte bez toho, aby ste ju museli mraziť. Jej základ tvorí už dopredu zamrazené ovocie. Buď si kúpte v obchode hotovú zmes, alebo si pokrájajte váš obľúbený druh na menšie kúsky, uskladnite ho v mrazničke a v prípade potreby vytiahnite.

Mrazené ovocie vhoďte do mixéra, pridajte kvalitný biely jogurt, lyžicu medu a všetko rozmixujte na hladkú zmes. Mrazený jogurt pripravíte za pár minút a hneď ho môžete podávať. Jeho veľkou výhodou je, že má málo kalórií a je oveľa zdravší ako smotanová zmrzlina.

Prevzaté z dobruchut.aktuality.sk