Najslávnejšia maďarská reštaurácia

V Budapešti je viacero známych, slávnych reštaurácií. Ale len jedna je najznámejšia a najslávnejšia. Reštauáciu Gundel poznajú na celom svete.

Legendárnu reštauráciu založil pred 127 rokmi Károly Gundel a za roky svojho fungovania sa stala doslova národnou inštitúciou. Ak aj niekto nepočul o reštaurácii Gundel, určite počul o Gundel palacinkách. Maďari o nich hovoria, že sú vraj slávnejšie ako Sacher torta.

Gundel palacinky.

Rodina Gundel založila slávu maďarskej gastronómie

Počas 19. a 20. storočia bola rodina Gundel, pôvodom z Bavorska, rozhodujúcou dynastiou hostinských v Budapešti. Počas viacerých generácii posilňovala medzinárodnú slávu maďarskej gastronómie.

Károly Gundel otvoril svoju prvú reštauráciu v Budapešti v mestskej časti Városliget v roku 1910. Reštaurácia nesie dodnes meno slávnej rodiny.

Novozreštaurovaný interiér reštaurácie Gundel.

Pod vedením Károlya Gundela splynulo meno Gundel s Budapešťou tak, ako meno Sacher s Viedňou, či meno Kempinski s Berlínom.

Reštaurácia známa svojou výbornou kuchyňou, príkladnou pohostinnosťou a eleganciou však bola len jednou zo zastávok bohatej životnej tvorby Károlya Gundela. Okrem toho sú dodnes významné a vyhľadávané aj Gundelove kuchárske knihy. Jedlá, ktoré vytvoril sú hlavnými medzníkmi maďarskej gastronómie a to aj napriek tomu, že dnes už vie len málo ľudí, že tieto jedlá pochádzajú práve z dielne rodiny Gundel.

Károly Gundel so svojou ženou a dvanástimi deťmi. Rok 1928. Zdroj foto: Wikipedia

Všetky hviezdy showbiznisu

Reštauráciu Gundel v príjemnej časti Városliget počas miluročného lockdownu zrekonštruovali, ale zachovali a zdôraznili nádheru secesie.

Keď vkročíte do reštaurácie z ulice, ohromí vás krásny secesný interiér a zrazu máte pocit, ako by ste sa ocitli na začiatku minulého storočia. Celý komplex reštaurácie je rozsiahly, je tu reštaurácia, kaviareň s cukrárňou, budova má aj poschodie a početnými salónikmi a veľký dvor.

Ak prichádzate zo strany terasy, pri dverách si nemôžete nevšimnúť stojan s nenápadnou tabuľkou. Je na nej rozmiestnenie stolov a na každom meno. Keď sa prizriete bližšie, vidíte mená ako Pitt, Havel, Wales, Ján Pavol II., Jolie… a ďalšie. Slávni ľudia, hostia, ktorí Gundel navštívili. Ich zoznam sa číta ako who is who svetového showbiznisu a politiky.

Novozrekonštruovaný interiér reštaurácie Gundel.

Hosť si môže objednať stôl a sedieť na mieste, niektorej zo svetoznámych osobností

Sláve a veľhlasu podniku zodpovedali do korona vírusu aj ceny a dresscode. Bez kravaty ste tu ani nemohli vstúpiť, deti pri stoloch boli nemysliteľné a účet za večeru sa rátal v stovkách eur.

To všetko už je od marca 2020 minulosťou. Prišiel lockdown, ale najmä – z Budapešti zmizli turisti – a keďže veľká časť pochádzala z Ázie, Ameriky a Izraela, ešte stále sa do veľkej miery nevrátili.

Posedenie na terase.

Gundel sa otvoril všetkým

Gundel v máji 2021 zmenil majiteľov, stala sa ním známa spoločnosť Eventrend Group (vlastnia napríklad aj slávnu kaviareň New York Café) a tí zaviedli nové „poriadky“. To hlavné, že Gundel je „inštitúciou“ tradičnej maďarskej kuchyne zostalo zachované, zmenila sa však cenová politika a nóbl interiéry sa sprístupnili všetkým, kto má záujem.

V Gundeli stráviť nejaký čas a minúť peniaze – už to nemusia byť stovky EUR. Najete sa tu podstatne lacnejšie, dokonca lacnejšie ako v niektorých iných podnikoch.

Štvorchodové večerné menu stojí 53 Eur a aj ceny jednotlivých jedál v jedálnom lístku sú sympatické.

Minidezerty.

Vstup povolený pre deti aj miláčikov

Posedenie na terase.

Deti už nemajú vstup zakázaný, naopak, sú vitané, teda aspoň počas dňa. Majú vlastné menu s veľmi kreatívnym vzhľadom a dokonca tu majú celý týždeň aj animátorov, či babysitting, ak by sa rodičia, či starí rodičia chceli v kľude najesť sami.

Keďže reštaurácia sa nachádza v parku a hned veľa zoologickej záhrady, je pre rodiny s deťmi ideálnym miestom na občerstvenie a začiatok, alebo koniec výletu do ZOO a okolia.

„Chceli by sme pokračovať v dedičstve Gundelovcov venovať sa aj deťom a ponúknuť im aktivity, ktoré by rodinám spríjemnili návštevu reštaurácie,“ hovorí marketingová riaditeľka Mariann Pintér. Samotný Károly Gudel mal totiž mnohopočetnú rodinu.

Podnik otvorili dokonca aj pre psíčkarov, psy majú aj vlastný jedálny lístok. Jediné obmedzenie je, že môžu byť len na vonkajšej terase.

Samozrejme, kto si chce užiť noblesu a atmosféru „starého“ Gundelu, má priestor večer, po 18.00, kedy sa podáva troj alebo štvorchodové menu.

Mamina kuchyňa ako inšpirácia

Po zmene majiteľov prišiel aj nový šéfkuchár, Viktor Moldován. Niekoľko rokov propagoval a varil maďarskú kuchyňu v Japonsku a len nedávno vymenil krajinu vychádzajúceho slnka za Budapešť.

Hovorí, že najväčšou inšpiráciou preňho vždy bola a stále zostáva kuchyňa jeho mamy. Len pri svojich receptoch používa modernejšie technológie a jedlá podľa súčasných trendov odľahčuje.

Základ jedálneho lístka však nebolo potrebné písať, pretože je napísaný už viac ako 80 rokov.

Kurací paprikáš.

Najslávnejšie a najchutnejšie

Najslávnejšie sú palacinky Gundel ktoré majú krásnu históriu. Pôvodný recept patril totiž Lole, manželke spisovateľa Sándora Máraia, ktorý ho dal Karolovi Gundelovi. Tak na jedálnom lístku dostali názov Palacinky Márai. Keďže Márai sa počas komunistického režimu dostal medzi nepriateľov režimu, palacinky museli dostať iný názov, a tak ich nazvali Gundel palacinky.

Ďalším slávným jedlom je jahňacia polievka Palóc s rôznymi bylinkami, ktorá chutná skutočne skvelo.

Palócka polievka (palócleves) je výtvorom otca Károlya Gundela, ktorý túto výbornú pochúťku pripravil na počesť najvýznamnejšieho Palóca (maďarská etnografická skupina, obývajúca medzi inými aj územia na dnešnom Slovensku) Kálmána Mikszátha (významný maďarský spisovateľ a novinár, narodil sa v Sklabinej).

Medzi dedičstvo, ktoré zanechala budúcej generácii rodina Gundel, patria však aj ďalšie významné jedlá: sviečkovica na budapeštiansky spôsob (bélszín Budapest módra), bravčové karé Hargitai (hargitai sertésborda), pittsburghské teľacie rebro (Pittsburghi borjúborda), tzv. mágnásgulyás (typ guláša), šalát Gundel (Gundel-saláta).

Prichádajú domáci aj zahraniční hostia

Všetky zmeny, ktoré sa v Gundeli udiali, vníma domáce „publikum“ veľmi pozitívne a cestu do reštaurácie si nachádzajú aj tí, ktorí ju roky považovali za nedostupný podnik pre horných desaťtisíc. Domáci návštevníci tu momentálne prevažujú a slávnu reštauráciu už vyhľadávajú aj Slováci a turisti aj z okolitých krajín.

Zdroj foto: Gundel a archív Gundel