Inšpirujte sa Fínmi. Ryby varte vo vode, nepečte

Pošírovanie predstavuje šetrný spôsob prípravy rýb. Mäso si vďaka pomalému vareniu vo vode alebo vývare zachová výživné látky, pôvodnú chuť a ostane šťavnaté.

Pošírovaný pstruh s bylinkovým maslom a varenými zemiakmi

Fíni, podobne ako ich susedia, ryby pripravujú tak, že ich jednoducho uvaria vo vode. Vďaka tomu ostane mäso šťavnaté, krehké a nevysuší sa, čo hrozí pri pečení alebo grilovaní. Štandardne sa k takto pripraveným rybám podávajú varené zemiaky a roztopené maslo zmiešané s bylinkami.

Suroviny na 2 porcie
2 ks pstruh dúhový
½ cibule
1 mrkva
5 guličiek čierneho korenie
2 bobkové listy
30 g masla
1 PL nasekanej petržlenovej vňate
½ citróna
500 g malých zemiakov
soľ

Postup
Zemiaky umyjeme a dáme variť v šupke do osolenej vody. Do ďalšieho hrnca dáme variť vodu, toľko, aby v nej boli rybe celé ponorené. Pridáme soľ, korenie, bobkový list, na kusy nakrájanú očistenú mrkvu a polku cibule. V okamihu keď začne voda vrieť, vložíme do nej celú umyté ryby, znížime plameň alebo teplotu na minimum. Voda už ďalej nesmie vrieť, mala byť ostať tesne pod bodom varu. Penu, ktorá sa vytvorí na povrchu priebežne zberáme. Pstruhy veľmi pomaly varíme 25 – 30 minút, podľa toho aké sú veľké. Maslo roztopíme, zmiešame s petržlenovou vňaťou a rybu ním na tanieri polejeme. Pokvapkáme citrónovou šťavou a podávame s uvarenými zemiakmi.

Dobre vedieť

Pošírovanie predstavuje šetrný spôsob prípravy rýb. Mäso si vďaka pomalému vareniu vo vode alebo vývare zachová výživné látky, pôvodnú chuť a ostane šťavnaté. Zároveň sa pri príprave nepoužíva žiaden tuk. Takýmto spôsobom sa dajú pripraviť rôzne druhy rýb, morských alebo sladkovodných aj morské plody. Výborný je napríklad losos. Dajú sa variť, podľa druhu ryby, celé kusy alebo filety.

Smotanový losos s paradajkami a špenátom

Losos má charakteristickú chuť, farbu a jeho príprava je jednoduchá a rýchla. Dá sa piecť, variť vo vode alebo na pare či grilovať, použiť do šalátov aj polievok. Vďaka smotanovej omáčke bude jemný a šťavnatý. Paradajky zvýraznia chuť omáčky, špenát jej dodá štruktúru a farebnosť. Výhoda je, že všetko uvaríte v jednej panvici.

Suroviny na 4 porcie
4 filety z lososa
120 g cherry paradajok
250 ml smotana na šľahanie
3 strúčiky cesnaku
100 g baby špenátu
20 g masla
2 PL olivového oleja
1 ČL nasekanej bazalky + na ozdobenie
mleté čierne korenie
soľ

Postup
Lososa umyjeme a osušíme papierovou utierkou, osolíme, okoreníme a opečieme na olivovom oleji z oboch strán, najskôr kožou nadol. Preložíme na tanier. Do výpeku pridáme maslo, nasekaný cesnak a rozpolené paradajky. Chvíľu pražíme a prisypeme lístky špenátu, soľ a korenie. Zalejeme smotanou, pridáme nasekanú bazalku a podusíme. Potom do omáčky vložíme kúsky lososa a necháme prehriať. Pred podávaním pokvapkáme citrónom a posypeme nastrúhaným parmezánom a čerstvou bazalkou.

Recepty nám poslala naša čitateľka pani Daniela. Ďakujeme.