Viete, čo sú Pepitky?

Nie? Netušíte kam by ste ich zaradili?

Je to zaujímavá strukovinovo-zeleninová surovina v tvare zrniek s unikátnou kombináciou strukovín a zeleniny. Navyše je to prirodzene bezlepková surovina, ktorá spĺňa požiadavky moderného a zdravého stravovania. Ak by ste ich chceli ochutnať, stačí odpovedať na súťažnú otázku a zúčastniť sa žrebovania.


Súťažná otázka: Koľko percent strukovín obsahujú Pepitky z červenej šošovice a mrkvy?

Traja výhercovia, ktorí zašlú správnu odpoveď a recept na prípravu pepitiek získajú balíčky produktov od spoločnosti Bonduelle.
Odpovede zasielajte do 31.októbra 2020 na adresu vivasenior@vivasenior.sk


Pre vegánov aj pre bezlepkovú diétu

Pepitky sú výnimočnou novinkou v modernom stravovaní, ktorá sa objavila na trhu začiatkom tohto roku. Sú prirodzene bezlepkové, obsahujú vlákninu a proteíny a sú výhradne rastlinného pôvodu a sú vhodné aj pre vegánov.

Ich originalita spočíva v kombinácií strukovín a zeleniny – 1 kg pepitiek sa rovná 8 kg strukovín a čerstvej zeleniny. Obsahujú vysoký obsah vzácnych vitamínov a minerálnych látok. Pepitky patria k vízii trvalej udržateľnosti vo výžive a uhlíkovej neutrality.

Napríklad Pepitky z červenej šošovice a mrkvy a pepitky z hrachu a cukety obsahujú 95 % strukovín a 5 % zeleninovej zložky, pepitky z cíceru a kukurice obsahujú 80 % strukovín 20 % zeleniny.

Tisíce možností v kuchyni

Kombinácia strukovín a zeleniny zaručuje jedinečnú chuť a množstvo spôsobov na prípravu slaných aj sladkých jedál.

Pepitky sú nekonečným zdrojom inšpirácie pre všetkých kuchárov. Sú skvelou voľbou na potrebu rozšírenia ponuky vegetariánskych, vegánskych a bezlepkových pokrmov.

V kuchyni sa môžu pridávať do šalátov či polievok alebo ich jednoducho zameníte za bežnú prílohu.

Veľkou výhodou pepitiek je možnosť použitia v sladkých pokrmoch a dezertoch.

Vďaka Pepitkám vegetariánske, vegánske a bezlepkové jedlá získavajú tisíce nových možností.

Spôsob prípravy

Ich príprava je veľmi rýchla a jednoduchá. Pepitky varíme 8 minút vo vriacej osolenej vode ako cestoviny, v pomere 1:5, následne zlejeme a prepláchneme. Dôležitou informáciou je, že pri varení zväčšia svoj objem. Vývar z nich sa dá použiť ako základ do polievok alebo omáčok.

Obľúbený recept pána Kubíka, kuchára z firmy Bonduelle:

Dezert z Pepitiek z cíceru a kukurice s ovocím a dipom

10 porcií

Ingrediencie:
Pepitky z cíceru a kukurice 250g
Strúhaný kokos 30g
Kondenzované mlieko 70g
Biely jogurt 250g
Sušené ovocie
(marhule, slivky, hrozienka…) 75g
Kokosové mlieko 30g
Olej 2 PL

Postup
Pepitky uvaríme vo vode v pomere 1:5, scedíme, premastíme olejom a necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi pridáme drobné sušené ovocie, (ktoré predtým môžeme namarinovať v sirupe – rumový čaj), strúhaný kokos a zamiešame. Jednotlivé porcie zalejeme dipom, ktorý si pripravíme z kondenzovaného mlieka, bieleho jogurtu a kokosového mlieka.