To najlepšie o jahodách + recept

Je čas jahôd, ktoré všetci milujeme, navyše sú veľmi zdravé. Môžeme si ich nazbierať v záhradke alebo samozberom na viacerých miestach Slovenska alebo zabehnúť do obchodu.

Čo vieme o jahodách

Poznáme viac ako sto rôznych druhov a poddruhov jahôd. Jahody sú jediné ovocie so zrniečkami na svojom povrchu. I keď v skutočnosti nie sú ovocím, ale kvetovým lôžkom a skutočnými plodmi jahodovníka sú práve spomínané zrniečka.

Priemerná, stredne veľká jahoda obsahuje až 200 zrniečok. Drobné lesné jahody sa konzumovali už v starovekom Ríme, svoju dnešnú, záhradnú podobu našli až v druhej polovici 18. storočia vo Francúzsku. Vzniklii šľachtením lesných jahôd zo Severnej Ameriky a Čile.

V Belgicku zasvätili jahodám celé múzeum, kde okrem klasiky ako je jahodový džem môžete vyskúšať napríklad aj jahodové pivo.

Jahody chutia najsladšie, keď majú izbovú teplotu, ale skladujeme ich v chlade. Vitamín C obsiahnutý v jahodách je porovnateľný s množstvom tohto vitamínu v citrusových plodoch a keďže jahody obsahujú veľmi malé množstvo prírodného cukru sú ideálnou maškrtou počas diéty.

Zber jahôd začína koncom apríla a končí niekedy až v auguste.

Kde na samozber

Na Slovensku je viacero miest kde je možné jahody nazbierať samozberom.

V maďarskej Rajke za hranicami Bratislavy, Dunajskej Lužnej, Majcichove, Ostraticiach pri Topoľčanoch na Kysuciach-Rudinke, v Žiranoch pri Nitre, v Oščadnici, vo Vinnom pri Michalovciach alebo v Košiciach Olšanoch.

Jahodový mrežovník

Krehké cesto:
300 g  hladká múka
3 PL práškový cukor
1 štipka soľ
200 g studené maslo
trochu ľadovej vody

Jahodová plnka:
500 g čerstvých jahôd
100 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
3 PL hladkej múky
2 PL masla

Ešte potrebujeme:
1 ks vajce na potretie
trochu kryštálového cukru

Postup
Múku navážime a spolu s práškovým cukrom a soľou preosejeme do misky.
Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a čo najrýchlejšie končekmi prstov spracujeme suroviny do mrveničky.
Potom po lyžiciach pridávame ľadovú vodu a ďalej rukou spracúvame, až kým nedostaneme celistvý bochník cesta, ktorý zabalíme do fólie a uložíme do mrazničky na cca 10 minút (kým si pripravíme plnku).

Na plnku pokrájame jahody na polovice a premiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a múkou.
Cesto vyberieme z mrazničky, odrežeme približne tretinu a odložíme bokom.

Z väčšej časti vyvaľkáme na pomúčenej doske kruh, ktorý bude presahovať priemer našej formy na koláč aspoň o 5 cm. Cesto navinieme na valček a rozrolujeme do koláčovej formy (netreba ju vymastiť), prečnievajúce kraje zrežeme a do formy navrstvíme jahodovú plnku a na vrch položíme kúsky masla.
Potom si zo zvyšného cesta vyvaľkáme plát, ktorý rozrežeme na tenké pásiky a na povrchu koláča utvoríme mriežku. Mriežku potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom.
Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 170°C približne 45 až 50 minút.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.