Štefánka je magnetom nielen pre bohémov

Aktualizované 4.2..2019:

Seniori majú  nielen v Štefánke, ale aj v ďalších dvoch  prevádzkach Pulitzer u Zlatého jeleňa a Pulitzer restaurant café bar v Bratislave  na požiadanie zľavu 10 percent počas celého roka 2019.

Záujem o zľavu treba oznámiť pri príchode personálu.

 

Štefánka, oproti Prezidentskému palácu v Bratislave má bohatú históriu. 

Po roku 1903 až do konca druhej svetovej vojny podnik prevádzkovala rodina Hackenbergerovcov. Pomenovali ju po vdove nasledovníka rakúsko-uhorského trónu princovi Rudolfovi, princeznej Štefánii. S jej súhlasom sa kaviarni začalo hovoriť Štefánia a po vzniku ČSR v roku 1918, Štefánka.

A aj ulica, (Stephaniengasse) na ktorej stála kaviareň bola pomenovaná po tejto obľúbenej princeznej.

V kaviarni sa stretávali významní ľudia mesta – lekári, umelci, spisovatelia, právnici, ale aj študenti.

V medzivojnovom období hrávali v kaviarni Štefánia najlepší cigánski primáši, otváralo sa už o šiestej ráno, známe boli raňajky v Štefánke a záverečná sa často posunula až do ďalšieho svitania. V roku 1935 Vojtech Hackenberger, posledný z dynastie, zrekonštruoval a zmodernizoval priestory.

Podávala sa výhradne káva z čerstvo upražených zŕn, minútky, zákusky, miestny sekt a pravé francúzske šampanské. Bol zavedený telefón, počúvalo sa rádio, fajčili cigary a v zadnej časti kaviarne boli dva biliardové stoly.

Aj v 30. a 40. rokoch minulého storočia bola Štefánka jednou z najprestížnejších bratislavských kaviarní. Bola obľúbeným miestom posedenia bratislavskej inteligencie, spisovateľov, básnikov, žurnalistov, bohémov, umelcov i flamendrov.

Po skončení 2. svetovej vojny fungovala ďalej a znova sa tam stretávala najmä mestská bohéma. Atmosféru Štefánky si Bratislavčania už len v oklieštenej forme mohli vychutnávať do začiatku 80. rokov.

Po roku 1989 sa niekoľko nájomcov pokúsilo o obnovenie jej legendárnej atmosféry a významného mena, no na svoju slávu spred polstoročia už kaviareň nedosiahla.

V apríli 2018 oslávi Štefánka prvý rok existencie po znovuotvorení. Po rekonštrukcii sa vrátila nielen k pôvodnému názvu, ale aj k pôvodnému mondénnemu monarchistickému duchu, čím jeho noví prevádzkovatelia chceli nadviazať na dávny úspech podniku. Aktuálni nájomcovia reštaurácie, zmenili meno na Štefánka by Pulitzer, a dali si za cieľ urobiť z podniku reprezentatívne miesto Bratislavy a obnoviť jej niekdajšiu slávu a atmosféru.

Interiér zariadili v štýle rakúsko-uhorskej monarchie a aj menu prispôsobili tradíciám spomínaného obdobia, ktoré kombinujú s modernou európskou kuchyňou. Nová reštaurácia sa pripája k bratislavskej reštaurácii Pulitzer, ktorá vznikla v roku 2008, a o niekoľko rokov mladšej Pulitzer u zlatého jeleňa. Vznikla tak nová, tretia značka Štefánka by Pulitzer.

Všetky tri reštaurácie sú od seba vzdialené iba niekoľko sto metrov v pomyselnom trojuholníku okolo Kostola Najsvätejšej Trojice v Bratislave.

Svojím zrekonštruovaným interiérom Štefánka dnes odkazuje na štýl a noblesu z čias rakúsko-uhorskej monarchie, keď zažívala zlaté časy. Na toto výnimočné obdobie bratislavských dejín nadväzuje aj svojím konceptom jedálneho lístka, ktorý ponúka kuchyňu z bratislavského regiónu doplnenú o svetové špeciality. Rekonštrukcia priestorov priniesla nielen návrat k pôvodnému interiéru s prvkami secesie, ale aj modernizáciu technológií a novú kvalitu služieb na vysokej úrovni. Spĺňa tak moderný gastronomický nadštandard, ktorý poteší každého milovníka dobrého jedla.

Andrej Gogola, jeden z majiteľov siete troch reštaurácií zdôrazňuje, že menu podáva reštaurácia celý týždeň za 5,49 Eur a výber je z dvoch polievok a z dvoch hlavných jedál. Samozrejme, počas celého týždňa majú hostia na výber aj zo “STEFANIA MENU”, z ktorého si môžu vybrať buď polievku alebo predjedlo a výber z dvoch jedál.

Ochutnali sme Tafelspitz, tradičné rakúsko-uhorské jedlo s teľacou špikovou kosťou a hovädzou špičkou, s koreňovou zeleninou a jablčným chrenom a Prešporské konfitované hovädzie líčka so zemiakovou kašou. Obidve jedlá chutnali vynikajúco.

Pre šéfkuchára Dáriusa Stehlíka, ktorý má bohaté skúsenosti aj zo zahraničia, kde varil dokonca pod vedením šéfkuchára Johna Campbella, dvojnásobného držiteľa ocenenia Michelin Star, je výzvou šéfovať takejto renomovanej reštaurácii a rád by túto tradičnú a známu značku dostal svojimi jedlami na výslnie bratislavskej gastro scény, tak aby získala prestíž, ktorej sa jej dostávalo kedysi.

Príďte sa presvedčiť sami. Štefánka vás pozýva na raňajky, obedy a večere v srdci Bratislavy.