Všeliek. Tak volali naše babičky kyslú kapustu. Recept na couračku

Riaditeľka Czech Tourism Slovensko a znalkyňa tradičnej českej kuchyne Nora Gill. Foto: M. Růžička

Vírusy síce nezabíja, ale pripraví naše telo na boj s nimi. Pozrite si tradičný recept na polievku couračku.

V týchto krušných časoch sedíme doma, varíme, priberáme, vymýšľame recepty. Znalkyňa českej kuchyne, riaditeľka Czech Tourism Slovensko pani Nora Gill nám poslala zdravý recept so surovinou, ktorá patrí neodmysliteľne do našej i českej kuchyne, lebo aj v kuchyni máme veľa spoločného. Tvrdí, že i keď teraz nemôžeme cestovať, k poznávaniu a cestovaniu kuchyňa nerozlučne patrí.

Kyslá kapusta, ktorú naše prababičky volali „všeliekom“ síce víry, ktoré nás v súčasnosti ohrozujú nezabije, ale pokiaľ ju budeme pravidelne jesť, výborne pripraví naše telo na boj s nimi. Ako je to možné?

Hlávková kapusta, ktorá bola skvasená pomocou baktérií mliečneho kvasenia (Leuconostoc, Lactobacillus a Pediococcus) je výborným zdrojom vitamínu C, v menšej miere, vitamínu K a skupiny vitamínov B, minerálov, ako draslík, vápnik, fosfor, síra, horčík či fluór.

Kyslá kapusta podporuje krvotvorbu a tvorbu hormónov, umožňuje lepšie bojovať proti únave, pôsobí proti depresiám, dokonca zvyšuje i libido.

Pomáha aj znižovať krvný tlak, ale jej najvýznamnejšou zásluhou je to, že zároveň aktivuje funkciu čriev a vylučovanie toxických látok. Práve v črevách sa tvorí 90% našej imunity, a to je práve to,  čo potrebujeme posilniť, aby naše telo zvládlo boj s chorobami.

Robotníci, ktorí stavali čínsky múr, ju dostávali za odmenu

To, že je kyslá kapusta je veľkým pomocníkom a udržuje človeka vo forme vedeli už v antickom Grécku alebo v starovekej Číne. Túto pochúťku dostávali ako odmenu robotníci, ktorí stavali Veľký čínsky múr už v 3.tisícročí pr.n.l. Na dlhé zámorské cesty nechával kapustu do sudov nakladať Kolumbus i James Cook a jeho námorníci ju povinne raz týždenne dostávali na tanieri, a tak boli uchránení pred skorbutom.

Na naše územie sa kyslá kapusta dostala pri vpáde Mongolov (ktorí sa nesprávne nazývali Tatarmi ) na Moravu okolo roku 1240. Tí si tento životabudič vozili so sebou na všetky svoje ťaženia a Moravákov naučili robiť kyslú kapustu.

Od tých čias sa kyslá kapusta stala súčásťou českej aj našej kuchyne a nájdeme ju ako prílohu i súčasť polievok, či hlavných jedál.

V sedliackej kuchyni sa často kyslá kapusta dala do misy na stred stola a jedla sa len s omastenými varenými zemiakmi.

Couračka recept

Pomenovanie si vyslúžila v časoch, keď sa podávala a jedla z jednej misy. Kapusta, nabraná na lyžicu spolu s polievkou zo spoločnej misy, zanechávala nežiadúcu „couravú“ stopu od nádoby k ústam. Keď sa podávala na večeru, varili sa k nej  zemiaky vo väčšom množstve zvlášť, aby po celodennej drine poriadne zasýtila. Táto polievka je regionálnou špecialitou z Českého ráje.

Ako na to

Zemiaky ošúpeme, opláchneme a nakrájame na kocky. Zalejeme vodou, osolíme, pridáme rascu a varíme.

Kyslú kapustu pokrájame a pridáme k takmer mäkkým zemiakom a ešte chvíľu povaríme. Na záver polievku zalejeme kyslou smotanou, ktorú rozmiešame s trochou mlieka a hladkou múkou. Podľa chuti prisolíme, osladíme, prípadne pridáme šťavu z kyslej kapusty a už len krátku povaríme. Na vrch polievky dáme vločky masla.

Suroviny

200 g kyslej kapusty
4 stredne veľké zemiaky
200 ml kyslej smotany
100 ml mlieka
2 lyžice hladkej múky
30 g čerstvého masla
soľ
rasca
cukor

Viac receptov nájdete na www.czechspecials.cz.