Ako upiecť veľkonočný pletenec

Nebojte sa, je to jednoduchšie ako si myslíte. Prinášame recept na veľkonočný pletenec, ktorý zvládne každý.

Konečne je tu jar a s ňou aj Veľká noc. U nás sa aj dnes zachovávajú svojrázne zvyky, ktoré patria k sviatkom jari – k Veľkej noci. Niektoré z nich pochádzajú ešte z pohanských čias, keď sa práve na Veľkú noc oslavovala jarná rovnodennosť.

Medzi prastaré slovanské zvyky patria oblievanie, šibanie, stôl plný dobrôt, údenej šunky, jahňaciny, ale aj natvrdo uvarených vajec a darovanie maľovaných vajíčok. Prekrásne kraslice, hýriace folklórnymi ornamentami regiónov nesmú chýbať ani na veľkonočnom stole, podobne ako natvrdo uvarené vajcia, šunka, údené mäso či jahňacinka. Maľované vajíčka sú symbolom jari. Vynímajú sa na slávnostne vyzdobenom stole podobne ako v tradičnom veľkonočnom pletenci.

Na Velikú noc
Najeme sa moc,
a keď príde Ducha
Bude do pol brucha.

(NIELEN) VEĽKONOČNÝ PLETENEC

Suroviny: • 1000 g hladkej múky • 400 g práškového cukru • 2 žĺtky • 1 celé vajce • 60 g droždia • citrónová kôra – z jedného citróna • 1 balíček vanilkového cukru • trochu mlieka • 20 g masla • 100 g mandlí • mandľové lupienky na posypanie • 100 g hrozienok

Postup: Rozdrobené droždie dáme do malej nádoby, pridáme polovičku cukru a zalejeme vlažným mliekom. Maslo trochu nahrejeme, pridáme doň druhú polovičku cukru a vyšľaháme. Potom pridáme žĺtky, soľ a citrónovú kôru a opäť vyšľaháme. Pridáme múku, kvások a vypracujeme tuhšie cesto. Ak je treba, pridáme ešte trochu vlažného mlieka. Pred koncom pridáme hrozienka a časť posekaných olúpaných mandlí.

Hotové cesto prikryjeme obrúskom a necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 diely, ušúľame šúľky, upletieme pletenec a spojíme do venca. Pletenec položíme na vymastený plech a necháme ho trochu dokysnúť. Potom ho potrieme rozšľahaným vajcom. Pletenec pred dopečením posypeme mandľovými lupienkami. Upečený pletenec potrieme zohriatym olejom, aby mal pekný lesk.

Zdroj :Časopis GASTRO, revue gastronómie, obchodu a cestovného ruchu
Foto: časopis Gastro